Cand eram mic…

Cand eram mic…

ma duceam foarte des la bunica mea in parc. Ca sa o vizitez pe bunica, sa ma joc in parc dar mai ales pentru a citi numerele vechi din CPSF (Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice).
La cateva blocuri de cel al bunicii mele locuia un batran care nu cred ca iesea din casa vreodata. Aparea in umbra geamului de la bucatarie si lasa in jos cu ajutorul unei sfori o plasa de un leu prinsa cu un carlig de rufe. In ea se gaseau o lista de cumparaturi si bani.
Pentru ca baiatul dinaintea mea crescuse prea mare si era ocupat cu altele, preluasem eu stafeta. Ma duceam si facem cumparaturi, iar in schimb primeam de pe o zi pe alta cate 4-5 numere din CPSF. Erau aparute inainte de a ma fi nascut eu.
Am inceput cu numarul 1 in care fusese publicata povestirea Meteoritul de Aur. Cred ca aparuse undeva prin anii 50. M-am dus zi de zi, asteptand sa se deschida geamul puneam revistele citite in punga, asteptam banii si lista, fugeam la cumparaturi si ma intorceam gafaind pentru urmatoarea comoara. Am citit SF romanesc si rusesc, tot ce se publica in acei ani ai unei Romanii cu î din i. Erau zile in care asteptam ore intregi si geamul nu se deschidea. Plecam acasa negru de furie. Simteam ca fusesem furat de ceva ce imi era foarte scump.

Apoi am crescut si l-am uitat pe batran. Dar nu am uitat gandul meu ca vreau sa fiu si eu acolo in revista cu povestirile mele. Anii au trecut cu mine inconjurat de carti si incercand sa scriu din cand in cand. Niciodata multumit, niciodata nepastrand caietul pe care scriam mai mult de o saptamana dupa ce terminam.
E greu sa te uiti inapoi la multi ani si sa spui: eu in tot cei ani nu am vrut decat sa scriu.
Acum scriu. Si am ajuns sa am o povestire publicata in noua Colectie de Povestiri Stiintifico-Fantastice ANTICIPATIA a editurii Nemira. Sunt acolo, alaturi de cei care mi-au fost eroi atunci cand am crescut. Impactul este foarte mic pentru mine ca scriitor, insa pentru copilul din mine e un vis devenit realitate. Cer Furat este o povestire a carei scriere a inceput dintr-un spirit de fronda fata de modul in care este utilizata mitologia in literatura fantastica romaneasca si straina.


Cer_Furat_Emanuel_Grigoras_2014Daca iti place sa citesti pe hartie o poti comanda de aici. Foloseste codul promotional „placerealecturii” pentru o reducere de 40%.

Daca o doresti in varianta digitala o gasesti pe pagina povestirii: Cer Furat – Emanuel Grigoras.


2 thoughts on “Cand eram mic…”

  1. Cu placere. 🙂 Versiunea tiparita se gaseste si la libraria Nemira pe Magheru. Daca ne vedem prin zona, oprim pe acolo si o cumparam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *