Cer furat

CPSF_Cer_Furat_Emanuel_Grigoras

Comanda revista CPSF aici

Cod Promotional “placerealecturii”


“Cer Furat este o proza fantastica prin care Emanuel Grigoras ne propune o reconstituire a matricei originare a Calusului, dans stravechi, apotropaic, ramas de pe vremea dacilor sau poate chiar din vremurile de dinanintea acestora.”
– CPSF – Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice ANTICIPATIA – Marian Truta

“Pentru cei care simt ca literatura autohtona sufera de o hipersubiectivitate obsedata de propriul habitat urban ca si cum, din simplul motiv ca e actual si imediat, orasul ar reprezenta matricea existentei umane ce ar concentra toate raspunsurile relevante pentru locuitorii sai, Cer Furat e un gest literar atipic care te conduce cu nonsalanta afara din aceasta “matrice” [in spatiul (stravechi si) atemporal unde sint perceptibile adevarurile lumii in care traim]. E o povestire fantastica din precautie, dar realista in fapt.
Motivul Calusarului apare aici pentru prima data in beletristica (autohtona) si plaseaza Cer Furat la antipodul preocuparilor literare prezente, avand un impact pe cat de distinct, pe atat de clar si captivant, imposibil de trecut cu vederea.
In acest caz scriitorul se indeparteaza mult de sine, isi ignora complet habitatul imediat si se preda realitatii ancestrale asumandu-si o mare responsabilitate. Transmite cu acuratete si rabdare, fara artificii desarte, fara sa-si atribuie nimic, ceea ce ii indica dansul calusarilor. Povesteste simplu, alert, concis si eliptic, matematic, exact cum ii danseaza calusarii, recuperand realitatea arhetipala a romanilor recenti ca povestire fantastica desi realista. Cer Furat este doar inceputul destinelor SF ale zeitatilor dacice ….”
– Anonim