„Sa vina americanii” si popoarele mici

„Sa vina americanii” si popoarele mici.

Fiul meu este roman. E prea mic pentru a fi influentat de societatea in care traieste si se comporta romaneste. Atunci cand incerc sa fac ceva in locul lui sau sa-l ajut imi spune un singur cuvant: singur. Apoi ma da la o parte si face singur ce vrea sa faca atat cat poate.
El nu este un reprezentant al poporului roman actual, ci un roman autentic, asa cum ne-am dori sa fie tot acest popor.
Expresia  „sa vina americanii” a fost paleativul a mai multe generatii de romani incepand cu inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Cam pe atunci nevoia de independenta a poporului roman, cea care a de-a lungul istoriei s-a manifestat prin luptele duse pentru crearea unui stat unitar, a disparut.
Conducatorii poporului roman au considerat ca natiunea romana nu se mai poate descurca singura. Au inceput prin a alege prost echipa. Dupa ce au trecut in echipa castigatoare, au primit rolul cel mai insignifiant: baiatul de mingi.

Americanii fac afaceri la nivel global asa cum se fac afacerile:
O companie americana vine, ofera ceva si cere altceva in schimb. Ofera o spaga mica sau mare plus sprijin politic unor factori de decizie si cere resursele naturale ale unei intregi natiuni. Nimic anormal in asta.
Specific, acest articol nu este anti-american. Este un articol anti-romani prosti.

Conducatorii respectivi sunt alesi de un popor prost, obisnuit sa astepte sa-i pice „para malaiata in gura lui natafleata”. Exact: obisnuit sa astepte „sa vina americanii”. Acest popor accepta orice „vine din America” sau Occident fara sa analizeze.
Ceea ce se intampla la Rosia Montana sau la Pungesti sunt situatii normale pentru modul in care companiile mari interactioneaza cu natiunile mici conduse de politicieni corupti si ieftini. Spagile platite sunt niste sume ridicol de mici pentru jaful care urmeaza dupa.
Nu este vina americanilor sau a investitorilor de alte nationalitati. Ei doar profita de oportunitate. Cei de la Rosia Montana au fost ineficienti si prosti cheltuindu-si banii pe mass-media, cei de la Chevron au platit niste oameni de PR destepti care au rezolvat problema anuntand ca angajeaza 30 de oameni. Toti cei care demonstrau de prin zona si-au trimis CV-urile urgent.
La fel cum lumea uita in Ucraina ca Iulia Timosenko a fost inchisa pentru ca a permis Chevron sa aiba acces la a jefui resursele Ucrainei si nu pentru ca ar fi cine stie ce luptatoare pentru democratie.
Vina este a unui numar foarte mic de oameni aflati in functii de conducere in ultimii 20 de ani. Acestia trebui adusi in fata unui tribunal si judecati pentru tradrea intereselor nationale si vanzarea pe bucati a statului roman si a viitorului copiilor nostri.
Lucrurile nu stau chiar atat de rau, inca. In ultima perioada oamenii care mai constiinta faptului ca suntem o natiune care trebuie sa invete sa se descurce singura inainte de a face parte dintr-o echipa au inceput sa-si spuna cu nemultumirile voce tare.
Este necesar sa dispara atitudinea umila de pomanagiu care asteapta „sa vina americanii’ din comportamentul politicienilor.

Locul la masa celor care iau decizii se obtine prin negociere si prin utilizarea cu intelepciune a resurselor. Este ridicol si umilitor pentru orice roman ca o companie americana, oricat de mare, sa vina si sa arunce cu cateva milioane de dolari intr-un prim-ministru iar acesta sa-i vanda pamantul romanesc integral cu resursele din subsol si cu oamenii de deasupra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *